Hypotheekrente verwachting en ontwikkeling

Bij het afsluiten van een hypotheek is niet alleen de huidige rente van belang; in de meeste gevallen zult u immers de komende 30 jaar hypotheekrente betalen, dus het is verstandig om uw keuzes te baseren op de langere termijn. Hoe de hypotheekrente zich zal ontwikkelen in de toekomst is altijd een beetje koffiedik kijken, maar voor nu staat u toch voor de keuze: vaste of variabele hypotheekrente? En als u kiest voor vaste rente, hoe lang gaat u uw hypotheekrente dan vastzetten? 5 jaar? 10 jaar? Of zelfs 20 jaar?

Historische hypotheekrente

Laten we eerst eens kijken naar historische hypotheekrentestanden. Over de afgelopen 30 jaar is het met pieken en dalen gegaan. Van bijna 13% in 1981 tot zelfs onder de 2% in de afgelopen periode. De gemiddelde hypotheekrente over de periode 1979 – 2008 is iets meer dan 7%.

Betekent dit dat de hypotheekrente de komende decennia weer zal stijgen, omdat deze de afgelopen decennia is gedaald? En is het gemiddelde van ruim 7% over de periode 1979-2008 een goede leidraad voor het gemiddelde in de toekomst? Beide vragen kunnen met “nee” beantwoord worden; zowel de vaste als de variabele hypotheekrente hangt af van de situatie op de geldmarkt en kapitaalmarkt.

Voor de variabele hypotheekrente is de geldmarkt van belang. De geldmarkt omvat kortlopende kredieten. Dat zijn kredieten met een looptijd van minder dan 2 jaar. De geldmarktrente, ook wel korte rente genoemd, is een leidraad voor de variabele hypotheekrente. Voor de vaste hypotheekrente is de kapitaalmarkt van belang. De kapitaalmarkt voorziet in kredieten met een looptijd van meer dan 2 jaar. De kapitaalmarktrente wordt ook wel lange rente genoemd en is een leidraad voor de vaste hypotheekrente.

Hypotheekrenteverwachtingen: variabele rente

De variabele hypotheekrente houdt verband met de kortlopende rente, ook wel geldmarkt rente genoemd. De geldmarktrente wordt gestuurd door het Euribor-tarief. Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Het is een rentepercentage waartegen banken in de EMU-zone elkaar geld lenen. Het Euribor-tarief kan dus gezien worden als de inkoopprijs van geld voor en door banken. Bovenop dit rentepercentage komen nog toeslagen voor kosten, risico en winst van de banken; dit vormt de variabele hypotheekrente. Het Euribor-tarief wordt vastgesteld door de Europese Centrale Bank (ECB). Het kan elk kwartaal gewijzigd worden. Met het Euribor-tarief kan de ECB dus de korte rente sturen en daarmee invloed uitoefenen op de variabele hypotheekrente.

Een andere factor die direct van invloed is op de hypotheekrente, is inflatie. Een stijging van de inflatie leidt tot een stijging in de variabele (en ook vaste) hypotheekrente. Immers, het bedrag dat u gaat betalen aan hypotheekrente zal minder waard zijn wanneer de bank of verzekeraar dit ontvangt. Dit verlies rekent de hypotheekverstrekker aan u door.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten