Hypotheek meenemen of nieuwe hypotheek afsluiten?

Hoewel steeds meer mensen er voor kiezen om eerst hun oude huis te verkopen en daarna pas op zoek te gaan naar een nieuwe woning, zijn er ook huiseigenaren die, al dan niet door omstandigheden, al een nieuw huis hebben gekocht, terwijl het oude nog te koop staat. Deze dubbele maandlasten zijn misschien tijdelijk wel op te lossen, maar op de langere termijn kan dit behoorlijk wat slapeloze nachten opleveren…

Er zijn meerdere mogelijkheden om deze hoge maandlasten op te vangen.

Zo kunt u denken aan het afsluiten van een overbruggingskrediet, maar u kunt bijvoorbeeld ook uw oude woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet. Welke gevolgen dit heeft en waar u aan moet denken, leggen wij graag aan u uit.

Hypotheekrente aftrek

Als uw oude woning nog te koop staat en u al in uw nieuwe woning woont, kunt u tijdelijk voor beide panden de hypotheekrente aftrekken. Op dit moment is dat nog zo’n 3 jaar, maar dit kan in de toekomst veranderen.

Fiscaal valt de woning dan nog in box 1 (“inkomen uit werk en eigen woning”).

Verhuren van de oude woning, hypotheekrente aftrek vervalt!

Wanneer u besluit uw oude woning te verhuren, vervalt het recht op teruggave van de Belastingdienst. U zult hier dus rekening mee moeten houden wanneer u de huurprijs bepaalt. Verhuur op basis van de Leegstandswet is altijd tijdelijk en de woning moet in de verkoop blijven en mag dus niet (tijdelijk) van de markt gehaald worden. Uw woning verhuist ook bij verhuur, namelijk van box 1 naar box 3 (“inkomen uit sparen en beleggen”). De huurinkomsten zijn echter onbelast, daarover hoeft u dus géén belasting te betalen.

Of het verstandig is uw oude woning te verhuren, is moeilijk te zeggen. U heeft sowieso toestemming van de bank nodig, anders kunt u in de problemen komen, mocht er tijdens de verhuur iets met de woning gebeuren (brand, vandalisme, een wietplantage o.i.d.). Als u een nette huurder heeft, kan het prettig zijn dat de hypotheek betaald wordt en u er geen omkijken naar heeft. Maar als de huurder voor overlast zorgt, niet of niet op tijd betaalt of niet netjes met uw woning omspringt, kan dit heel vervelend zijn. Het is daarom van het grootste belang dat u een huurcontract opstelt (op www.roz.nl staan standaard contracten die u zelf kunt invullen).

Uw hypotheekadviseur kan u meer vertellen over de huidige regelgeving en mogelijke oplossingen wanneer u tijdelijk 2 huizen bezit.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten