Er is weinig wat een eigen huisbezitter meer bezig houdt, dan de hypotheekrente. Heeft u op dit moment een hoge rente dan hoopt u dat de rente laag is op het moment dat u gaat oversluiten. Heeft u nu een lage rente, dan kunt u wakker liggen bij de gedachte dat de rente hoog is aan het einde van uw rentevaste periode. U bent ook niet de enige die boos wordt bij de geluiden die in Den Haag worden geroepen, dat er weer eens moet worden nagedacht over de hypotheekrente aftrek. Deze emoties zijn niet vreemd, want of de hypotheekrente nu omhoog of omlaag gaat, u merkt het in uw portemonnee.

U gaat meer of minder betalen. Minder betalen zult u ongetwijfeld niet erg vinden, maar meer doet altijd pijn. Ook voor u geldt dat u uw euro maar 1 keer kunt uitgeven. Wat u betaald aan hypotheekrente kunt u niet meer uitgeven aan boodschappen of uw gezin of een fijne vakantie. Het vervelende voor u is, dat u er geen grip op heeft. De hoogte of laagte van de rente wordt bepaald door voor u externe factoren. Wat u wel kunt doen ga ik u verder in het artikel vertellen.

Prognose langlopende rente

Hieronder valt de hypotheekrente met een rentevaste periode van langer dan 1 jaar. Het blijft een prognose, een mening gebaseerd op dingen die op economisch gebied nu gebeuren. Er is recent stevig gedebatteerd over hoe nu verder in Europa. Misschien heeft u het wel gevolgd. Het debacle rond Griekenland staat u nog duidelijk voor ogen. De crisis bleef niet beperkt tot Griekenland. Italie volgde, en beide landen kregen een nieuwe premier, die er samen met het opgehoogde noodfonds er voor moeten zorgen dat de crisis binnen de perken blijft.

Een aantal andere landen hebben het ook zwaar In Spanje, Portugal en Belgie stijgen de staatsrentes wat voor hen leidt tot meer rentekosten. Duitsland merkte dat er niet enthousiast werd gereageerd op een veiling van hun staatslening, waardoor zelfs een sterk land als Duitsland moest constateren, dat het vertrouwen in het oplossen van het crisisprobleem niet erg groot is. In de recente Eurotop is hard gewerkt om dat vertrouwen terug te winnen of dat gelukt is zal nog moeten blijken er blijft een onzekerheid. Het lijkt even rustig in Europa, maar helaas is dat geen garantie. Wat een conclusie zou kunnen zijn uit bovenstaande is dat de komende tijd de hypotheekrente voor periodes langer dan 1 jaar, licht zullen stijgen.

Prognose kortlopende rente

De kortlopende hypotheekrente ontkomt niet aan dezelfde discussie over de schuldencrisis. Is het opgelost nee, is het nu even rustig ja. Politiek gezien is er nog niet een stabiele tijdsperiode aangebroken. De ECB(Europese Centrale Bureau) heeft de rente verlaagd naar 1,25%, dat is een daling van 0,25%. De economische groei neemt af en er dreigt recessie. Het zou kunnen dat de ECB de komende maanden de rente verder verlaagd, dat houdt in dat de rente op de kortlopende geldmarkt gelijk blijft of iets zal dalen.

Wat u kunt doen?

Een renteverschil van 1% op een hypotheek van 250.000,00 euro is 2500,00 euro per jaar. Dat is erg veel geld. Kijkt u dus goed bij de diverse aanbieders wat voor u de beste rente is, bedenkt u daarbij wel, dat het maandbedrag dat u per maand aan uw hypotheek betaalt of gaat betalen, niet alleen uit de rente bestaat, maar ook andere factoren daar een rol in spelen. Laat u goed adviseren.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!