Overweegt u dit jaar een huis te kopen? Houd er dan rekening mee dat er vanaf juli a.s. een paar belangrijke wijzigingen van kracht zijn. Vooral voor mensen met een wat lager (bijvoorbeeld parttime) inkomen kunnen deze wijzigingen behoorlijke gevolgen hebben.

Met de huidige lage rentestand zou je verwachten dat er juist meer hypotheken worden afgesloten, maar daar zit ‘m nu net de kneep: voor berekening van de woonlasten en dus de maximale hypotheek wordt uitgegaan van een fictieve rente van 5 procent, terwijl de daadwerkelijke rente rond de 3 procent ligt. Daarbij komt nog dat bij de berekening van de hypotheekrente aftrek wèl van de daadwerkelijke rente uitgegaan wordt, die dus lager is, waardoor je per saldo minder per maand overhoudt, redeneert het Nibud.

In de praktijk komt het erop neer dat er vanaf juli a.s. zo’n 5 procent minder geleend kan worden en dat kan net het verschil maken bij een krap budget. Het is immers verstandig ook een buffer te houden voor onvoorziene uitgaven, bijvoorbeeld noodzakelijke reparaties.

NHG norm verlaging

Niet alleen het maximaal te lenen bedrag wordt per 1 juli a.s. verlaagd, ook de norm voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat flink omlaag: van
€ 265.000,- naar € 245.000,-. Voor een huis met een aankoopbedrag hoger dan € 245.000,- is het dus niet meer mogelijk NHG aan te vragen.

Welke keuze moet ik nu maken?

Wie een huis koopt, moet zich goed realiseren dat het een beslissing is met verstrekkende gevolgen voor de komende jaren. Niet alleen financieel, maar ook qua locatie bent u langere tijd gebonden aan één en dezelfde plek. Verhuizen is immers niet zo gemakkelijk en snel realiseerbaar als bij een huurwoning.

Ook wat betreft de hoogte van de hypotheek en de hypotheekvorm, zult u zich goed moeten laten informeren over de mogelijkheden. De kosten voor levensonderhoud zijn immers fors gestegen en u wilt ook nog een beetje prettig leven en geld overhouden voor leuke uitjes, nietwaar?Kortom: haast is geboden, maar haastige spoed is zelden goed!

Maak direct een afspraak voor meer informatie!