Wie een huis wil kopen, zal een hypotheek moeten afsluiten. Het kiezen van de juiste hypotheek is niet gemakkelijk – tenslotte zit je er voor tenminste 20 jaar aan vast. Je wilt een hypotheek die past bij jou en je persoonlijke situatie, zowel nu als in de toekomst. Gelukkig is er de hypotheekadviseur. Maar hoe betrouwbaar is die hypotheekadviseur tegenwoordig? En hoe zit het met de transparantie van de hypotheekbanken in Nederland?

Hypotheekadvies is sinds 2013 niet meer gratis. En eigenlijk is dat maar goed ook. Voorheen was het namelijk heel onduidelijk hoeveel we nu eigenlijk betaalden voor ons hypotheekadvies. Een hypotheekadvies was in de eerste instantie gratis – pas als je een hypotheek afsloot, dan ging je betalen. Je moest dan een percentage van je totale hypotheek aan je adviseur afdragen. Provisie heet dat. Hoe hoger je hypotheek, hoe meer je adviseur kreeg. Daar kwam nog bij dat niet alle adviseurs even betrouwbaar waren. Er was namelijk een aantal adviseurs dat zich door banken liet omkopen – zij kregen dan een bonus als ze zorgden dat iemand een hypotheek bij de betreffende bank afsloot. Het was dus maar de vraag of je adviseur echt de voor jou meest voordelige hypotheek zou adviseren, of een hypotheek die voor hém voordelig was. Natuurlijk waren er nog genoeg eerlijke adviseurs. Maar het vertrouwen in de financiële sector was al beschadigd, en dus moest er iets veranderen.

Provisieverbod

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die in 2002 werd opgericht, moest het toezicht gaan houden binnen de financiële sector. Geleidelijk aan werden corrupte financiële dienstverleners opgespoord en buiten dienst gezet. Eind 2012 werd ook het provisieverbod ingevoerd – banken konden adviseurs nu niet meer omkopen.

Hypotheekadvies: zo zit het nu

Sinds 2013 moeten we dus betalen voor hypotheekadvies. Maar we weten wel waar we aan toe zijn. We betalen per advies, rechtstreeks aan onze adviseur. We weten dus precies wat we kwijt zijn aan een hypotheekadvies. Hoeveel is dat dan? Dat hangt ervan af. Een hypotheekadvies van de bank is in de meeste gevallen het goedkoopst en bedraagt tussen de 1000 en 2000 euro. Bij een onafhankelijke adviseur ben je tussen de 2000 en 3000 euro kwijt. Die keuze lijkt snel gemaakt, zou je denken. Als de bank het goedkoopst is…. Maar daar kun je je behoorlijk op verkijken.

Hypotheekadvies van de bank

Een hypotheekadvies van de bank is relatief goedkoop. Maar daar is een reden voor. De ING, de Rabobank en de ABN AMRO verstrekken gezamenlijk zo’n 70% van alle Nederlandse hypotheken. Daardoor kunnen zij het zich veroorloven om een hogere hypotheekrente te vragen dan andere hypotheekverstrekkers. Sluit je een hypotheek af bij de bank, dan betaal je dus minder voor je advies, maar veel meer rente op de lange termijn. Daar komt nog bij dat een hypotheekadviseur van de bank alleen de hypotheken van die betreffende bank zal adviseren. En of je daar echt goedkoop mee uit bent, is nog maar de vraag.

Hypotheekadvies van een onafhankelijk adviseur

Voor een onafhankelijk hypotheekadvies betaal je meer dan bij de bank. Maar je hebt wel het voordeel dat alle hypotheken in het advies worden meegenomen. Je adviseur zal je dus een hypotheek adviseren die voor jou echt het meest voordelig is. Uiteindelijk kun je hiermee tienduizenden euro’s op je hypotheek besparen.

We raden aan om er rekening mee te houden dat banken uitsluitend hun eigen zakken willen vullen. Ze bieden hypotheekadvies tegen een aantrekkelijke prijs, maar zullen uiteindelijk hun eigen (dure) hypotheken adviseren. Wil je een betrouwbaar advies en de voordeligste hypotheek, dan kun je beter naar een onafhankelijk adviseur stappen.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!