Er is ruime aandacht voor geweest. In de diverse landelijke dagbladen en in alle vakbladen en nieuwsbladen van Banken en Verzekeraars heeft u het kunnen lezen. Provisie mag niet meer betaald worden. Er is een provisieverbod per 01 januari 2013.

Het verbod geldt voor Financiële producten zoals arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, hypotheken, overlijdensverzekeringen, pensioen verzekeringen, verzekeringen voor de uitvaart, maar ook producten die bij een hypotheek horen zoals levensverzekeringen en beleggingsverzekeringen. Daarvoor was het zo, dat zolang u nog geen handtekening had gezet voor een hypotheek of levensverzekering u gewoon naar een andere adviseur kon gaan. Voor het werk dat een adviseur tot op dat moment voor u had gedaan kreeg u geen rekening. Dat is nu anders geworden. Voor het werk en het advies van een adviseur moet u betalen. U betaald voor geleverd werk of voor de dienst die wordt verricht. U kunt met een adviseur afspraken maken over betalen per gewerkt uur of voor een totaalfactuur.

Voor januari kreeg de adviseur provisie van de bank of maatschappij waar de producten werden afgesloten. Zijn kosten zaten dan verwerkt in de premie die u als klant betaalde. Wat u de adviseur betaalde was voor u vaak onzichtbaar. Daar moest verandering in komen. Eerst werd door banken en verzekeringsmaatschappijen transparant gemaakt wat het provisie deel was, wat was verwerkt in de premie. U kon dan zien wat een adviseur kreeg uitbetaald en hij communiceerde dat ook met u als klant. Met het provisieverbod is ook dit nu achterhaald. Voor u als klant is het nu direct zichtbaar dmv de factuur wat u moet betalen voor een advies en het werk dat door een adviseur wordt gedaan.

In de meeste gevallen is het voor u goedkoper geworden, omdat niet meer een bepaald percentage van bv een hypotheekbedrag wordt betaald, maar betaald wordt de daadwerkelijk gewerkte uren. Een nadeel is wel dat u vaak het bedrag ook direct moet betalen, bij de meesten adviseurs is een vorm van termijn betaling mogelijk. U kunt hier afspraken over maken.

Het eerste gesprek met een adviseur is bij de meesten gratis, de afspraken en het werk dat daarna wordt gedaan niet meer. Gaat u naar meerdere adviseurs, dan krijgt u ook van allemaal een rekening. Zaak voor u dus om een goede keus te maken. U kunt de kosten van het advies in bijna alle gevallen meefinancieren en met de fiscus verrekenen.

Hypotheken, pensioenen en verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid zijn gecompliceerde producten, zonder kennis is de kans groot dat u verkeerde beslissingen neemt. Beslissingen waar u jaren later nog financieel nadeel van kunt ondervinden. Bij een hypotheek zijn meer factoren belangrijk dan alleen een lage rente. Elke situatie is anders en heeft een andere aanpak en advies nodig. Een huis gaat u waarschijnlijk ook niet zelf bouwen, waarom dan wel de financiering daarvan zelf doen met een grote kans dat dit op termijn misgaat. Kunt u zelf inschatten wat er gebeurd als u ernstig ziek wordt of arbeidsongeschikt of als uzelf of uw partner overlijdt. Vragen waar een deskundig adviseur voor u de antwoorden op heeft.

Bel of mail ons, een goed advies hoeft niet duur te zijn.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!