Om de consument te behouden voor overkreditering en het dus niet kunnen betalen van de maandlast bij een gekozen hypotheek en om niet te vergeten het beschermen van de banken, zijn er sinds augustus 2011 strengere hypotheekregels. Er was nog even de verwachting dat die bijgesteld zouden worden in 2012, maar dat is niet gebeurd. De nieuwe regels zijn strenger, dat wil zeggen dat er minder geleend kan worden dan daarvoor.

Aan de ene kant begrijpelijk, want banken willen zichzelf niet verder in de problemen brengen, aan de andere kant, wil het met de economie beter gaan. Moet er geld uitgegeven worden en dat wordt nu een stuk lastiger. De nu geldende regels staan in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. U krijgt ermee te maken als u een hypotheek wilt afsluiten of als u uw oude hypotheek wilt oversluiten.

Wat mag en kan?

Per 01 augustus 2011 mag u nog 106 procent van de waarde van een woning lenen, dat is bij een bestaande woning. Voor een nieuwbouw woning is dit 104 procent. De zogenaamde K.K. de kosten Koper mag u meefinancieren. Een hogere hypotheek is alleen nog mogelijk bij hoge uitzondering. Enkele uitzonderingen zijn; het meefinancieren van de kosten bij het oversluiten van uw hypotheek en een mee te nemen restschuld bij verkoop van uw oude woning. Er worden woonlastennormen gehanteerd om ervoor te zorgen dat u de hypotheek kunt betalen. U mag maar een bepaald gedeelte van uw inkomen verwonen.

Aflossingsvrije hypotheek

Een hypotheek waarbij u alleen maar rente betaalt en niet op inlost, mag niet meer. Het deel van de hypotheek wat aflossingsvrij mag zijn is nog maar 50 procent van de waarde van de woning. Uw maanlasten gaan hierdoor omhoog. Voordeel is dat u altijd een deel van de hypotheek aflost. Als u bovenop de bestaande hypotheek een tweede hypotheek afsluit, dan blijft de 50 procent regel gelden. Dat zou kunnen betekenen dat uw tweede hypotheek niet aflossingsvrij kan. U moet daar dan op inlossen of gaan sparen.

Wat is inkomen?

  • U heeft een vast contract of een contract met een intentie verklaring.
  • Vakantiegeld telt mee en ook een dertiende maand.
  • Overwerk op regelmatige basis. Dat wordt structureel genoemd.
  • Een eindejaars uitkering.
  • Onder voorwaarde het inkomen dat u heeft uit verhuur.

De nieuwe regels hebben de bedoeling het eenvoudiger en inzichtelijker te maken. Het zou zo moeten zijn dat het voor u als consument transparant is. Wij hebben gemerkt dat het meer vragen bij onze klanten heeft opgeleverd. Wilt u weten waar u aan toe bent? Wilt u weten, naar welk huis kan ik gaan rond kijken? Hoeveel kan ik maximaal lenen en wat kost mij dat aan maandlasten. Onze ervaren hypotheekadviseurs geven u graag antwoord op al uw vragen.
Zij willen u helpen uw eigen woningdroom te realiseren. Bel of vul het contactformulier in.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!