In mei 2013 werd aangekondigd dat Nederlanders vanaf 12 juli de mogelijkheid zouden hebben om een Duitse hypotheek af te sluiten. Het initiatief werd met veel enthousiasme ontvangen. Niet zo vreemd, want met een Duitse hypotheek zou men profiteren van een hypotheekrente van slechts 2,6%, in plaats van de 3,95% die de goedkoopste hypotheken in Nederland rekenen.
Half juni werd echter aangekondigd dat het plan om Duitse hypotheken in Nederland te introduceren, op de lange baan werd geschoven. In dit artikel zetten we alle feiten over de Duitse hypotheek even voor u op een rijtje.

Voorwaarden Duitse hypotheek

De zeer lage hypotheekrente van de Duitse hypotheek betekent wel dat u aan een aantal voorwaarden zou moeten voldoen:

  • De hypotheek wordt over maximaal 70% van de totale waarde van de woning afgesloten. Het is mogelijk om 80% van de woningwaarde te lenen, maar dan betaalt u (over het gehele hypotheekbedrag!) wel 2,8% rente. Een stuk minder interessant dan het lijkt dus..
  • U moet een vaste baan hebben. Ondernemers komen niet in aanmerking voor een Duitse hypotheek.
  • U dient te beschikken over voldoende vermogen om het deel van het huis waar u geen hypotheek op krijgt, te kunnen financieren. Dat gaat dus om ongeveer 30% van de waarde van het huis. Ook de overdrachtskosten, notariskosten en andere bijkomende lasten dient u zelf te betalen.
  • U moet de gehele hypotheek voor uw pensioen afgelost hebben.
  • Een aantal Duitse banken die nu al verstrekken in Nederland, doen dit slechts in het grensgebied. Daarnaast hanteren zij een opslag van ruim 1% op de Duitse tarieven.

De Duitse hypotheek is een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandelijkse lasten altijd gelijk. Het enige dat verandert, is de samenstelling van het maandelijkse bedrag. Aan het begin van de looptijd lost u steeds een klein bedrag af en betaalt u veel rente. Dit verschuift in de loop van de jaren, waardoor u aan het einde van de looptijd juist veel aflost en weinig rente betaalt. Het fiscale voordeel geniet u dan ook vooral tijdens de eerste helft van de looptijd.

Introductie Duitse hypotheek in Nederland uitgesteld

De introductie van de Duitse hypotheek in Nederland zou een flinke concurrentie voor de Nederlandse banken betekenen. Ze hoeven zich voorlopig echter nog geen zorgen te maken. Voorlopig kunnen er nog steeds geen Duitse hypotheken afgesloten worden in Nederland en de vraag is of dat überhaupt ooit gaat gebeuren.

Alternatieven Duitse hypotheek

Een Duitse hypotheek afsluiten is momenteel dan wel geen optie, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven voor (toekomstige) huizenbezitters:

  • Bekijk samen met uw hypotheekadviseur de mogelijkheden en onderzoek wat voor u de voordeligste hypotheek is.
  • Kies voor een kortere rentevast termijn. Dit kan u op de korte termijn flink geld besparen.
  • Kies voor een variabele rente. Het rentetarief wordt dan per kwartaal of per maand gewijzigd. Op de korte termijn bent u dan meestal goedkoper uit dan bij een vaste rente.

Heeft u nog vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op door aan het linkerkant het offerte aanvraagformulier in te vullen!

Maak direct een afspraak voor meer informatie!