Als u een eigen woning heeft, dan heeft u beslist van de belastingdienst al het verzoek ontvangen er voor te zorgen dat uw belastingaangifte voor 01 april bij hen binnen is. Voor sommigen is dat elk jaar opnieuw een moment om tot het allerlaatste uit te stellen. Ongeveer 75 % van degene die een aangifte moeten doen, buigen zich pas in de laatste 2 dagen van maart over de aangifte. De gegevens die u nodig heeft om uw aangifte te kunnen doen zijn door uw werkgever en door de geldverstrekker vaak al in februari naar u toegestuurd, dus waarom dan uitstellen tot het niet meer kan?

Is belasting aangifte doen moeilijk?

Als u de door de belastingdienst gevraagde gegevens bij de hand heeft is het een kwestie van die getallen overnemen. Wacht u met invullen tot na 01 maart, dan heeft zelfs de belastingdienst al veel van de gegevens voor u ingevuld. Wel moet u niet automatisch aannemen dat alles is ingevuld en dat die voor ingevulde getallen ook allemaal kloppen. Het blijft uw verantwoording, controleren is dus wel een noodzaak. Het digitale aangifte formulier kunt u downloaden op de site van de belastingdienst. Wilt u het exemplaar met vooraf door de belastingdienst ingevulde gegevens, houdt u dan uw DigiD gegevens bij de Hand. Heeft u nog geen DigiD dan kunt u deze aanvragen bij www.digid.nl.

Uitstel aanvragen

Lukt het u niet om voor 01 april uw belastingaangifte te versturen, vraag dan uitstel aan. Het verzoek om uitstel moet voor 01 april bij de belastingdienst binnen zijn. Het meest eenvoudige is om uitstel via de website van de belastingdienst aan te vragen via de volgende url, maar per post of telefoon kan ook.

Wat kunt u van de belasting aftrekken?

Over de hypotheek die heeft afgesloten betaalt u hypotheekrente. Deze rente kunt u aftrekken mits gerelateerd aan de woning. Het deel van het hypotheekgeld dat u voor andere dingen heeft gebruikt, bijvoorbeeld vakantie of een auto, kunt u niet aftrekken. Heeft u in 2011 een woning gekocht dan mag u ook de kosten die u heeft gemaakt om de hypotheek te verkrijgen aftrekken. Een korte opsomming;

  • Kosten die u gemaakt heeft voor de aanvraag Nationale Hypotheek Garantie.
  • Kosten van de Notaris.
  • De bemiddelingskosten of afsluitprovisie die u heeft betaald om de lening te kunnen krijgen.
  • Taxatiekosten.
  • Boeterente die u moet betalen of de kosten van oversluiten.
  • Rente die u moet betalen voor het deel van de lening voor afkoop erfpacht.
  • De erfpachtbetalingen.

Oude woning nog niet verkocht

Als u uw oude woning nog niet heeft verkocht, mag u nog 3 jaar de hypotheekrente van de oude woning aftrekken. De oude woning moet leeg staan te koop staan en u moet verhuisd zijn naar uw nieuwe woning. Verhuurd u uw oude woning dan mag de hypotheekrente niet worden afgetrokken. De huurontvangsten is inkomen en moet u opgeven. Maakt u goede afspraken met de hypotheekverstrekker van uw oude woning als u deze gaat verhuren. Soms zijn er voorwaarden.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!