Het gaat goed op de huizenmarkt: door de nog immer lage hypotheekrente en de stijging van de huizenprijzen, waardoor er minder huizen “onder water” staan, is het voor zowel starters als doorstromers aantrekkelijk om een huis te kopen. Vooral in Noord-Holland en Utrecht vindt er een opmerkelijke verschuiving plaats van een kopersmarkt naar een verkopersmarkt. Waar eerst de kopers het voor het zeggen hadden en flink konden afdingen op de vraagprijs, hebben nu de verkopers het heft in handen en worden sommige woningen zelfs voor méér dan de vraagprijs verkocht.

Ondanks aangescherpte hypotheekregels meer woningverkopen verwacht in 2015

In een nog te publiceren rapport van het economisch bureau van ABN AMRO wordt een voorzichtige schatting van 175.000 woningverkopen tot en met het einde van het jaar gemaakt. Als dit gehaald wordt, betekent dat een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. De voorspelling was dat de aangescherpte hypotheekregels zouden resulteren in een stijging van “slechts” 10%, maar de (verdere) verlaging van de NHG grens en het lagere bedrag dat geleend kan worden, hebben tot nu toe minder effect dan gedacht.

Ook makelaars positief over stijging woningverkopen

Ook de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) is optimistisch over de stijgende lijn in de woningverkoop. Later deze week worden de kwartaalcijfers bekendgemaakt, maar het is nu al duidelijk dat er reden is voor een klein glaasje champagne, al is het niveau van vóór de crisis (toen er nog meer dan 200.000 woningen werden verkocht) nog niet aan de orde.

Ook weten wat uw mogelijkheden zijn en hoeveel hypotheek u kunt krijgen?

Bent u nieuwsgierig geworden of een huis kopen ook binnen uw budget past? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze erkende hypotheekadviseurs.
Zij kennen de markt en houden rekening met uw wensen op zowel de korte als de wat langere termijn.

Ook als u erover denkt uw hypotheek over te sluiten, zijn wij u graag van dienst. Oversluiten kost altijd geld (boeterente, opnieuw naar de notaris, enz.), maar kan de moeite waard zijn als uw huidige rente een stuk hoger ligt dan de rentes die op dit moment worden aangeboden. Vooral als uw rente nog voor langere tijd (een aantal jaren) vaststaat, kan oversluiten u veel voordeel opleveren, ondanks alle kosten (die grotendeels fiscaal aftrekbaar zijn).

Meer weten? Bel voor meer informatie naar telefoonnummer 088-0331587 of laat uw gegevens achter op onze website.