Is het handig eerder je hypotheek af te lossen?

In bijna alle Hypotheekconstructies die er zijn op de Nederlandse markt, zit wel een vorm van aflossen. Meestal wordt er gedurende de looptijd van de Hypotheek gespaard om na 30 jaar de Hypotheek in zijn geheel of gedeeltelijk af te lossen. In de maandlast voor de Hypotheek zit dit spaarbedrag al verwerkt. Er zijn verschillen manieren om te sparen. Wat kunnen dan de voordelen of de nadelen zijn om, daarbuiten nog extra af te gaan lossen.

Voordelen van aflossen

Ook uw hypotheek is een schuld bij een Geldverstrekker, dat kan een Bank of Verzekeraar zijn. Het is natuurlijk prettig om daar zo snel mogelijk van af te zijn. Het gevoel dat u heeft kan hier dus een belangrijke rol in spelen. Uw Hypotheekschuld daalt sneller, mocht u de woning dus eerder verkopen, is er minder schuld en dat kan een voordeel zijn bij de huidige nog dalende huizenprijzen. Als u de Hypotheekschuld helemaal of voor een flink stuk heeft af gelost, zijn uw maandelijkse woonlasten lager en dat is een voordeel op het moment dat u misschien minder inkomen heeft. Dat zou na uw pensionering zo kunnen zijn of bij een toekomstig werkeloos zijn. Wordt u arbeidsongeschikt dan is het ook prettig lagere maandlasten te hebben.

Nadelen van aflossen

Veel huizenbezitters nemen zich voor extra af te lossen, maar in de praktijk gebeurt dat maar weinig. Een reden is dat, vooral als je een starter bent, je geld aan andere dingen opgaat. Je moet tenslotte ook leven en ook hier geld dat je je Euro maar 1 keer kunt uitgeven. In de voorwaarden van bijna alle geldverstrekkers staat dat je maximaal tussen de 10 en 15 procent boetevrij mag aflossen. Los je meer af dan gaat de Bank een boete in rekening brengen, wegens gemiste rente inkomsten. In principe hoe meer Hypotheekschuld hoe meer renteaftrek, dat wordt anders als u uw Hypotheekschuld gaat verlagen. Het bedrag dat u extra in uw Hypotheek stopt kunt u niet nog een keer op een spaarrekening zetten voor onverwachte uitgaven. U heeft geen spaarpotje op het moment dat bijvoorbeeld uw koelkast kapot gaat. Reserve geld hebben is erg prettig voor noodsituaties.

Toekomst

In de toekomst kijken is lastig tot onmogelijk, maar rekening houden met dingen die zouden kunnen gebeuren is weer iets anders. Een gesprek daarover met een van onze Hypotheekadviseurs kan u een verhelderende kijk geven op mogelijke scenario’s. Hij kan u antwoord geven op uw vragen over extra aflossen en uw pensioen, uw fiscale voordeel en aflossen en wanneer u wel boetevrij kunt aflossen. Ook het effect dat extra aflossen heeft op de overwaarde en bijleenregeling kunt u dan met hem bespreken. Extra aflossen of het geld op een spaarrekening zetten samen met onze Hypotheekadviseur vindt u een antwoord.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!