Hypotheek met NHG

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op hypotheken tot € 245.000 (juli 2015). Mocht u door omstandigheden niet meer in staat zijn aan uw betalingsverplichtingen te voldoen en wordt uw woning met een restschuld verkocht, dan hoeft u dit verschil niet zelf te betalen, maar wordt dit vergoed uit het waarborgfonds. Omstandigheden kunnen zijn: werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het verbreken van uw relatie, waardoor u de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen.

Omdat de bank deze zekerheid zeer op prijs stelt, ontvangt u als dank korting op de rente, dus ook voor uzelf is de NHG erg aantrekkelijk. Misschien scheelt het u zelfs slapeloze nachten!

Voorwaarden voor NHG

Om voor NHG in aanmerking te komen, dient u wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. De aanvraag wordt door uw hypotheekadviseur of bank ingediend, maar de uiteindelijke uitbetaling c.q. overname van de restschuld, mocht het zover komen, is aan restricties gebonden. U dient er bijvoorbeeld alles aan gedaan te hebben om de restschuld zoveel mogelijk te beperken en u dient de woning goed te onderhouden en uw volledige medewerking te verlenen aan de verkoop.

Tussenoplossing Woonlastenfaciliteit (WLF)

Heeft u een woning met NHG en kunt u uw woonlasten door omstandigheden niet meer betalen, maar wilt u uw huis (voorlopig) niet verkopen? Dan kunt u wellicht gebruik maken van de Woonlastenfaciliteit. Dit is een tijdelijke verlaging van de hypotheek, waarbij u de ontstane achterstand uiteindelijk zelf weer terugbetaalt. Op welke termijn dat is, kunt u met uw hypotheekverstrekker overleggen. Het is de bedoeling dat u uiteindelijk wel weer de maandelijkse lasten kunt betalen, aangezien het een tijdelijke regeling is om een moeilijke periode te overbruggen.

Of u gebruik kunt maken van de NHG of van de WLF, hangt af van uw toekomstperspectief. Als u verwacht dat u op redelijke termijn weer aan uw verplichtingen kunt voldoen, is het natuurlijk zonde om uw woning te verkopen en helemaal opnieuw te beginnen in een ander huis, dat ook weer ingericht zal moeten worden en dus ook geld gaat kosten. Uw hypotheekverstrekker zal, als u altijd netjes op tijd betaald heeft, wellicht begrip hebben voor uw situatie en mee willen werken aan een tijdelijke oplossing, ook al is een eventuele restschuld afgedekt.

Advies over NHG

Uw hypotheekadviseur kan u adviseren over het wel of niet aanvragen van NHG. Zoals gezegd, is dit ook afhankelijk van het aankoopbedrag van uw woning, boven € 245.000 is dit niet mogelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten

.