Voor de huizenbezitter en toekomstige koper is het spannend de komende verkiezingen. Wat beloven de verschillende grote partijen en wat gaat er uiteindelijk uitkomen als enkele van hen gaan samenwerken in een nieuwe regering? En dan hebben we ook nog het zo genaamde Kunduz akkoord, waarvan nu vanmorgen bekend is geworden, dat daarover op Prinsjesdag het een en ander gezegd gaat worden. Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over de hypotheekrenteaftrek.
De PvDA wil het liefst een nieuw systeem. Het terugbrengen van het maximale aftrekbare tarief naar 30 procent. Het belasten van dure villa’s. Als u in een huis woont met een waarde van boven de miljoen, geen renteaftrek.

De VVD, niet geheel onverwacht wil, dat de hypotheekrente alleen nog aftrekbaar is als je volledig aflost. Voor jongeren willen zij de looptijd van de hypotheek verlengen. Die is nu 30 jaar, maar willen zij graag naar 35 jaar brengen.

De PVV, wil de hypotheekrente aftrek laten, zoals het nu is.

Het CDA is voor een vlaktaks van 35 procent voor alle belastingen, dus ook voor hypotheekrente aftrek. Voor de huizenbezitters die versnelt af wil lossen, willen zij graag een soort bonus.

De SP, wil in een tijdsbestek van 10 jaar de aftrekbaarheid van de hypotheekrente beperken tot maximaal 350.000 euro, met een maximaal tarief van 42 procent.

D66 wil in de komende 22 jaar de hypotheekrente afbouwen tot 30 procent. Het eigenwoningforfait(een bijtelling) afschaffen.

Uit gelekte informatie, over zaken die op Prinsjesdag bekend zullen worden gemaakt, blijkt dat er voor nieuwe hypotheken een beperking zal komen voor Hypotheekrenteaftrek. Voor nieuwe Hypotheken zal er alleen nog maar aftrek zijn, als er op de schuld afgelost gaat worden. Dat kan op basis van annuïteiten of lineair. Zoals nu bekend is, zal het gelden voor nieuw af te sluiten hypotheken. Voor bestaande hypotheken zal er niets veranderen. Dit is niet nieuw, het is het uitgewerkte plan, zoals de 5 partijen het afgesproken hadden in het Kunduz akkoord.

De vraag is natuurlijk wat zal hier in de praktijk, straks na de verkiezingen nog van overeind blijven. Het blijft een klein beetje koffiedik kijken. Echter wat wel overal uit blijkt is, dat er dingen voor de huiseigenaren gaat veranderen. Voor mensen, die nu een koop overwegen, zou ik zeggen. Wil je lagere maandlasten, koop zo snel mogelijk, want het gaat duurder worden.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!