Als huiseigenaar is de hoogte van de hypotheekrente een belangrijk onderwerp. Want de hoogte van rente bepaald voor het grootste deel hoe hoog je maandlast is. Logisch dat je deze rente goed in de gaten houdt. Niemand wil graag teveel betalen, dus hoe maak je de juiste beslissing op het juiste moment. Een keuze voor een verkeerde rente of rentevaste periode kan je jarenlang financieel achtervolgen. Een verkeerde beslissing kan je honderd of meer euro’s per maand kosten.

Hoe weet je nu of voor jou een variabele rente, 1 jaar of 5 jaar of langer het beste is. Het begint met je te oriënteren, wat is de maandlast die ik kan dragen, welke vorm van hypotheek, welke rentevaste periode. Een ervaren en deskundige hypotheekadviseur kan u helpen een antwoord te vinden op voor u belangrijke vragen, hij heeft de antwoorden op al uw woning en hypotheekvragen. Wat de hypotheekrente gaat doe op korte termijn, daar is wel iets over te zeggen. Op langere termijn is moeilijker, omdat veel gebeurtenissen invloed hebben op de economie en dus op hoogte of laagte van rente. Achteraf weten we het altijd beter, maar voor nu vindt u een indicatie hieronder. Het kan u helpen te begrijpen waarom uw hypotheekadviseur u een lange of korte rente adviseert.

Rente langer dan 1 jaar

In Duitsland en in Nederland zien we een lichte stijging van de lange rente. Er is een afname naar de vraag naar veiliger beleggingen. Beleggers durven weer wat meer risico te nemen en dat zou een reden kunnen zijn van de kleine stijging. Economisch slecht gaat het nog steeds in Spanje, Italië en Griekenland. Een plus is dat Spanje en Italië het goed hebben kunnen doen met de verkoop van staatsobligaties.

De rust zal pas weer echt terugkeren als de crisis in de hele Eurozone voorbij is. Schot zit er nog niet in, het kan nog lang duren. We hebben kunnen constateren dat de ECB zijn best doet. Ze proberen een sterk en stabiel vangnet te maken en bijna alle EU landen zijn bereidt daar hun steentje aan bij te dragen. Is dit makkelijk? Nee, want elk land worstelt met zijn eigen begrotingstekort en de pogingen om die binnen de grenzen te houden van de EU afspraken. Hand op de portemonnee is dan een eerste reactie. Lange rente zal daarom ongeveer blijven zoals hij nu is.

Rente korter dan 1 jaar

De korte rente zal ook blijven zoals hij nu is. De ECB heeft daar recent een besluit in genomen. Het gaat niet goed met de crisis, maar nu ook weer niet zo dat het superslecht gaat. De ECB wacht af, wat er gaat gebeuren en gaan daar dan op reageren. Ze stellen wel hun eigen prognose over de economische groei naar beneden bij en ook de verwachting die ze hadden over de inflatie wordt naar beneden bijgesteld. Voor de rest een pas op de plaats. Mocht er zich toch nog iets wijzigen in de korte rente, dan zal die eerder iets gaan zakken dan stijgen. Voor nu ongewijzigd.

Elke dag nemen we honderden beslissingen. Kleine en grote beslissingen. Vandaag zou een beslissing van u kunnen zijn, Ga ik voor een lange of korte hypotheekrente. Dat is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat het van veel factoren afhangt. Bijna onmogelijk. Vraag daarom advies aan iemand die er verstand van heeft. Een ervaren en bewezen deskundige hypotheekadviseur heeft de antwoorden, vraag die hulp.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!