In het menu aan de linkerkant van deze pagina vindt u diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan het onderwerp “hypotheekrente”.

pijl

“Hoe hoog is jouw hypotheekrente”? Op menig verjaardag is dit een geliefd gespreksonderwerp. Degene met de laagste hypotheekrente kijkt altijd voldaan om zich heen. Het is echter een beetje appels met peren vergelijken, omdat er meerdere zaken een rol spelen, zoals de premie van uw levensverzekering.
Uw maandlast is opgebouwd uit de hypotheekrente en de premie die u betaalt voor sparen en overlijdensrisicodekking. Deze laatste twee zijn afhankelijk van uw leeftijd (hoe ouder u bent, hoe meer premie u betaalt) en hoeveel u wilt gaan sparen. In de steeds strenger wordende hypotheekregels, mag u maar maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij afsluiten. De rest dient u af te lossen door middel van een spaarplan. U begrijpt dat het spaardeel voor een hypotheek van 200.000,- euro minder is dan voor een woning van 400.000,- euro.

Wat is van belang bij het kiezen van een hypotheekrente

Hypotheekrente is opgebouwd uit verschillende elementen. Er zijn verschillende hypotheekrentes. U kunt zich het beste laten adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Is voor u een vaste of een variabele hypotheekrente of een hypotheekrente met of zonder rentebedenktijd de beste keus? Wat voor u een juiste keuze is, kan voor iemand anders nu net een verkeerde optie zijn. Hypotheekrente advies is maatwerk.

Zijn er nog meer zaken van belang

In de keuze die u maakt zal meegewogen worden wat de hypotheekrente verwachting is. Is de hypotheekrente nu laag en is de verwachting dat dit nog lang zo zal blijven, dan zal de hypotheekadviseur u misschien een andere rentevaste periode adviseren. Veel zaken hebben invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Zo zal bij een stabiele economie de hypotheekrente er anders uitzien dan in tijden van een economische crisis en onzekerheid over de toekomst.

Uw maandlast

In het begin is het al even aangehaald: uw maandlast bestaat uit verschillende elementen, die samen de hoogte van het bedrag bepalen. U betaalt een deel aan de bank waar u uw hypotheek heeft afgesloten en een ander deel betaalt u aan de bank of verzekeraar waar uw spaarplan en/of overlijdensrisicoverzekering loopt. Dit samen is uw bruto maandlast. Betaalde hypotheekrente is een fiscale aftrekpost. Dit belastingvoordeel kunt u jaarlijks terug vragen door middel van uw belasting aangifte. U kunt het bedrag ook in maandelijkse termijnen terugvragen. Kijkt u hiervoor op de site van de belastingdienst bij hypotheekrenteaftrek. Het verschil tussen bruto en netto maandlast is uw belastingvoordeel.

Betaalde hypotheekrente geldt als aftrekpost bij de IB (Inkomsten Belasting)-aangifte. Een ander belangrijk onderwerp bij de IB-aangifte is de vermogensrendementsheffing. Vermogende personen dienen rekening te houden met de vermogensrendementsheffing, welke in 2001 is ingevoerd als opvolger van de toenmalige vermogensbelasting. Bij deze belasting wordt uitgegaan van een forfaitair (vooraf vastgesteld) rendement van 4% op vermogen, waarover 30% belasting wordt geheven, in totaal 1,2%. Tips over de vermogensrendementsheffing.