Sinds het begin van de crisis zijn er gedurende de eerste maand van een jaar nog niet eerder zoveel woningen verkocht als in januari 2014. Er wisselden 8905 woningen van eigenaar, wat neerkomt op een toename van 42,5 procent ten opzichte van de eerste maand van vorig jaar.

De stijging was in heel Nederland merkbaar, want in iedere provincie werden meer woningen verkocht. Met name in Zeeland, waar een stijging van maar liefst 89 plaatsvond. In de provincie Flevoland werd met 22 procent de minste stijging waargenomen.

Verklaring

De aanzienlijke stijging in het aantal verkochte woningen wordt verklaard door het feit dat sinds januari 2013 een nieuwe regeling werd ingevoerd, waardoor er nog maar een beperkte renteaftrek op nieuwe hypotheken mogelijk was. Om die regeling te ontlopen kochten week woningzoekenden in december 2012 nog een woning, met als gevolg dat er de maand erna relatief weinig huizen van eigenaar wisselden. Dit neemt echter niet weg dat de stijging veelbelovend is voor de woningmarkt.

Bezichtigingen

Niet alleen het aantal verkochte woningen was opvallend, maar ook het aantal bezichtigingen. Er werden in januari maar liefst 180.000 bezichtigingen aangevraagd, het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Is er nu gewoon een grotere groep woningzoekenden, of hebben de bestaande woningzoekenden nu meer vertrouwen in de markt? Het zal een combinatie van beiden zijn. De woningmarkt zal van deze stijging in het aantal bezichtigingen de komende maanden ongetwijfeld de vruchten gaan plukken.

Toekomst

De toekomst voor de woningmarkt begint er steeds hoopvoller uit te zien. De woningprijzen zijn de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gedaald, evenals de hypotheekrente. De banken stellen zich nu flexibeler op dan een aantal jaar terug het geval was. Dit zorgt voor een gunstig koopklimaat. Daarbij lijkt het erop dat het vertrouwen van de consument dat door de crisis werd beschadigt, geleidelijk aan weer toeneemt.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!