Laagste hypotheekrente

Als u plannen heeft om een hypotheek af te sluiten, is het logisch dat u een bank of verzekeraar zoekt die een lage rente biedt. Toch is niet alleen de rente van belang, maar is het ook belangrijk om naar de aanvullende voorwaarden te kijken.

Waar kan ik de laagste hypotheekrente vinden

Via Google komt u met het intypen van “laagste hypotheekrente” op diverse vergelijkingswebsites en websites van banken terecht. Staar u echter niet blind op beweringen als “Wij zijn de goedkoopste” of “Nergens anders is de rente zo laag”, want voor een goede vergelijking is een totaalberekening nodig, rekening houdend met uw situatie. Bovendien wordt er bij lage rentetarieven vaak niet bij vermeld dat het om hypotheekrente met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) gaat. Misschien komt u helemaal niet in aanmerking voor NHG of besluit u hiervan geen gebruik te willen maken.

De websites waar u echt iets aan heeft, geven u een totaal overzicht van alle banken en maatschappijen, met vermelding van hypotheekrentes van NHG tot het maximaal te verstrekken leenbedrag, meestal in een aantal procenten van de marktwaarde van de woning. Een hypotheekrente die voor iedereen van toepassing is, bestaat simpelweg niet.

Hoe af te sluiten

Als u een hypotheek wilt afsluiten met een voor u aantrekkelijke rente, wordt er niet alleen gekeken naar het gewenste hypotheekbedrag, maar naar uw gehele financiële situatie. Misschien heeft u nog schulden of kredieten openstaan (een creditcard limiet bijvoorbeeld, ook al maakt u er geen gebruik van, het telt wel mee in de berekening) of heeft u alimentatieverplichtingen. Deze kosten zorgen voor een lager besteedbaar bedrag per maand, dus worden meegenomen in de berekening van de uiteindelijke maandlast.

Bij wie afsluiten

De erkende hypotheekadviseur kan u helpen uw ideale hypotheek te vinden in het doolhof van alle mogelijkheden.