Gemiddeld kopen huiseigenaren tussen de twee en vier keer gedurende hun hele leven een huis. Het is daarom ook logisch dat veel van onze klanten zeggen dat ze daar weinig of geen ervaring mee hebben. Het is ook niet eenvoudig; de hypotheekmarkt is voor een niet-deskundige, niet echt transparant. Al die verschillende geldverstrekkers met hun eigen producten en voorwaarden en niet te vergeten de wet- en regelgeving rondom hypotheken…dat gaat al gauw duizelen!

pijl

Ook de fiscale aspecten rondom de eigen woning zijn nogal complex. Onze hypotheekadviseurs volgen regelmatig trainingen en cursussen om bij te blijven in deze complexe materie. Het is daarom verstandig advies in te winnen, om te voorkomen dat u de komende jaren in een ongunstige situatie terechtkomt door gebrek aan de juiste informatie.

Vooraf

Er zijn veel zaken die u van tevoren goed moet overwegen. Een belangrijke vraag is natuurlijk: “Hoeveel kan ik betalen?” Dit is een betere vraag dan: “Hoeveel kan ik lenen?” Tussen deze twee is een wezenlijk verschil. Maximaal lenen en dan weinig te besteden hebben is niet iets wat u jaren kunt volhouden.

Voor welke Bank ga ik kiezen. Kiest u voor de top3 hypotheekverstrekkers, Rabobank, ING of ABN AMRO Bank of kiest u voor een andere geldverstrekker. Wat is voor u de beste rentevaste periode en met welk spaarproduct gaat u (verplicht) aflossen: een spaarplan met garantie en zekerheid of een beleggings- of effectenspaarplan en wat zijn de voor- of nadelen?

Welke Bank?

Behalve bij een bank, kunt u uw hypotheek ook afsluiten bij een verzekeraar, zoals Nationale Nederlanden, Aegon, Delta Lloyd of Reaal. Ook zijn er partijen die zich uitsluitend richten op hypotheken. Hypotrust, Obvion, Florius en BLG zijn daar voorbeelden van.

Voor welke partij u het beste kunt kiezen is niet zo maar te beantwoorden. Dat zal afhangen van het moment en onder welke voorwaarden de Bank u geld wil lenen. Er zijn regelmatig hypotheekrenteacties, bijvoorbeeld bij de WestlandUtrecht Bank, Bank of Scotland, Argenta en SNS Bank. De hypotheekrente vormt een belangrijk deel van de maandlast, dus een lage rente is zeker aantrekkelijk, maar kijk ook goed naar de overige voorwaarden en kosten, zoals de premie voor het spaarplan.

Waarom geen Doe-het-zelf product?

Op een aantal standaardvragen kunt u via Google vast wel een antwoord vinden, zoals: “ Wat is een spaarhypotheek, wat is NHG?” en meer van dat soort redelijk transparante en goed te beantwoorden vragen.. Wat u echter niet kunt vinden op internet, is wat voor uw situatie de juiste keuze is qua rentevaste periode, eventueel een arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsclausule, pensioenopbouw, enz.

Onze hypotheekadviseurs maken graag een uitgebreide analyse van uw huidige situatie en houden daarbij ook rekening met toekomstige aspecten en verwachtingen, zodat u niet alleen voor nu het juiste advies krijgt, maar voor de komende jaren. Met de juiste kennis en opleiding, zijn zij de juiste persoon om voor u uit te zoeken welke keuze voor u het beste is.