Bijna 40 procent van de Nederlandse huizenbezitters “durft” niet te verhuizen, uit angst voor een eventuele restschuld, zo is gebleken uit onderzoek. Ongeveer 1,7 miljoen van de huizenbezitters heeft een huis dat “onder water” staat. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de huidige waarde van de woning.

Ook al lijkt dit niet echt een rooskleurig beeld, er zijn diverse mogelijkheden om een verhuizing toch mogelijk te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld uw restschuld meefinancieren in uw nieuwe hypotheek, tegen een lagere rente en misschien wel betere voorwaarden dan uw huidige hypotheek.

Oversluiten van uw huidige hypotheek

Als u niet kunt of wilt verhuizen, maar wel lagere maandlasten wilt, is oversluiten van uw hypotheek misschien een beter idee dan verhuizen.
Zolang de rentevaste periode nog niet voorbij is, betaalt u wel een boeterente, maar u kunt deze meefinancieren of betalen van uw spaargeld.
De hoogte van deze boeterente is afhankelijk van de resterende looptijd en de hoogte van de hypotheek. Bij aantoonbaar lagere maandlasten na oversluiten, loont het vaak de moeite deze boete maar gewoon op de koop toe te nemen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Mocht u nu nog geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebben, dan kunt u deze alsnog aanvragen bij het oversluiten van uw hypotheek. Kort gezegd is de NHG in het leven geroepen om de financiële gevolgen op te vangen van een eventuele restschuld bij (gedwongen) verkoop van de woning, bijvoorbeeld als u de woonlasten niet meer kunt betalen door een inkomstendaling ten gevolge van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding.

Om in aanmerking te komen voor NHG dient het totale hypotheekbedrag niet hoger te zijn dan € 265.000,- en dient u als “tegenprestatie” enige woningverbeteringen door te voeren, zoals bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen (een HR ketel of betere isolatie). Ook kleinere klussen als het vervangen van hang- en sluitwerk tellen als woningverbetering, dus u hoeft gelukkig geen duizenden euro’s uit te geven om in aanmerking te komen.

Een goed advies is het halve werk

Op internet is een hoop informatie te vinden over hypotheken en de daarbij horende voorwaarden. U kunt ervoor kiezen om het gehele traject zelfstandig af te leggen en uw keuze te maken aan de hand van de door uw gevonden informatie. Het is echter verstandiger dit over te laten aan een van onze erkende hypotheekadviseurs, die niet alleen op de hoogte is van alle aanbieders en actuele rentes, maar ook de addertjes onder het gras kent. Wij werken met een landelijk netwerk van adviseurs, dus er is er altijd een bij u in de buurt!

Maak direct een afspraak voor meer informatie!