Op 16 september was het weer Prinsjesdag en maakte de regering haar plannen voor 2015 bekend. In dit artikel informeren we u over de Prinsjesdagmaatregelen die voor u als (potentiele) huizenkoper of huizenbezitter belangrijk zijn.

Renoveren of uitbreiden blijft goedkoper

In maart 2013 werd het BTW-tarief voor de arbeidskosten van verbouwingen verlaagd van 21% naar 6%. Dit werd gedaan om mensen aan te moedigen in hun huis te investeren. Deze Prinsjesdag werd bevestigd dat dit lage BTW-tarief nog blijft gelden tot juli 2015. Met andere woorden: als u nog plannen heeft om uw woning te renoveren, te verbouwen of uit te breiden, dan kunt u dat het beste het komende jaar doen.

Hypotheekrente wordt langer aftrekbaar

Iedereen die zijn of haar huis verkoopt en daar een restschuld aan overhoudt, mocht voorheen de rente op die restschuld gedurende 10 jaar aftrekken van de belasting. Die termijn is nu verlengd naar 15 jaar. Dit is goed nieuws, want er staan in Nederland zo’n 1.4 miljoen huizen onder water. Het verruimen van de periode van renteaftrek betekent dat deze huishoudens enkele honderden euro’s per maand besparen. Ook voor mensen die een nieuw huis hebben gekocht maar van wie het oude huis nog niet verkocht is, is er goed nieuws. Waar zij voorheen twee jaar lang voor beide hypotheken rente mochten aftrekken, mogen zij dat nu gedurende drie jaar doen.

Verruimde schenkingsvrijstelling geldt nog tot eind 2014

Eind 2013 werd een verruimde schenkingsvrijstelling ingevoerd, waarbij ouders hun kinderen tot 100.000 euro belastingvrij konden schenken om hun woning te financieren. Deze tijdelijke verruiming wordt niet verlengd en loopt nog tot eind 2014. Daarna gaat de grens weer omlaag naar 5.229 euro per jaar voor ouders die aan hun kinderen schenken. Schenkt u aan iemand die niet uw kind is, dan mag u tot 2.092 euro per jaar belastingvrij schenken.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!