Goed nieuws voor zzp’ers en flexwerkers: op basis van de door Intelligence Group ontwikkelde test www.arbeidsmarktkansen.nl is er een project gestart met 4 hypotheekverstrekkers, waarbij gekeken wordt of er op basis van geschat toekomstig inkomen een hypotheek kan worden verstrekt aan deze doelgroep, die vaak tussen wal en schip valt.

Arbeidsmarktkansen: niet achterom, maar vooruit kijken

Volgens Mark de Rijke, directeur Business Development bij De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek, vallen jonge, goed opgeleide professionals nu buiten de standaardkaders, terwijl er goede perspectieven op de arbeidsmarkt kunnen zijn. Zeker in de huidige economie, waarin vaste inkomens en vaste contracten niet meer zo vanzelfsprekend zijn, is het beter om een schatting te maken van toekomstige inkomsten. Uiteindelijk zorgt dit ook voor een betere doorstroming op de totale woningmarkt (zowel kopen als huren).

Hypotheek nodig als zzp’er of flexwerker? Bij welke hypotheekverstrekker?

De partijen die aan dit nieuwe project meewerken zijn De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Obvion en Florius. De initiatiefnemers trekken vanaf september 2015 een half jaar uit om de nieuwe opzet te onderzoeken.

Uiteraard zal er nog steeds kritisch gekeken worden naar actuele vraag- en aanbodcijfers op de arbeidsmarkt, het opleidingsniveau en andere relevante informatie, maar de verwachting is dat meer potentiële kopers met dit (tijdelijke) project de sleutel van hun droomhuis in handen krijgen.

Hypotheek voor zzp’ers en flexwerkers: andere suggesties

Deze nieuwe proef zal wellicht ook weer leiden tot nadere bestudering van andere, eerder voorgestelde alternatieven. Zo is er in het verleden al eens gesproken over een garantiefonds voor zzp’ers, vergelijkbaar met de NHG, die voor deze doelgroep niet altijd beschikbaar is. Hoogleraar Volkshuisvesting Peter Boelhouwer vindt dit een goed idee; met een dergelijk fonds kunnen tijdelijke verlagingen van inkomens opgevangen worden.

Ook het afwijken van bestaande en doorgaans starre normen, het mogelijk maken van flexibele betalingen en het inzetten van pensioengeld zijn mogelijke opties om de hypotheekverstrekking te versoepelen.

Meer weten? Bel voor meer informatie naar telefoonnummer 088-0331587

Maak direct een afspraak voor meer informatie!