Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen zult u vanaf volgend jaar een annuïteiten hypotheek moeten afsluiten. Dat is een hypotheekvorm, waar in elke betaling die u doet aan de bank een stuk aflossing zit. Wat de regering graag wil is, dat uw hypotheek schuld uiteindelijk na 30 jaar, helemaal is afgelost. Dat kan natuurlijk ook anders, maar ze hebben er voor gekozen het op deze manier te doen. De keuze voor u als huizenkoper is daardoor zeer beperkt. Als je een voordeel zou moeten noemen is het dat je elke maand een stukje van je schuld inlost. In het begin weinig tot niets in de latere jaren steeds meer. Een groot nadeel zijn de hogere maandlasten, dat komt door het aflosdeel elke maand, maar ook door het steeds kleiner wordende belastingvoordeel. Het gaat u tienduizenden euro kosten. Het rijk blij, u als starter of oversluiter, bent minder enthousiast.

Met de door de AFM afgedwongen strengere regels voor het verstrekken van hypotheken, werden Banken en andere geldverstrekkers vaak te voorzichtig, met als resultaat, dat het voor een starter heel moeilijk werd een huis te kunnen kopen. Daar wordt aangewerkt, hoorde ik via diverse bronnen. De regering wil een onafhankelijk instituut in het leven roepen, die de minister van financiën gaat adviseren, hoeveel er geleend kan gaan worden. We hopen maar dat de huizenmarkt op deze manier vlot wordt getrokken. Dat is afwachten.

Bent u een starter

Wat kunt u doen. De nieuwe regels gaan op 01 januari 2013 in. Als u voor die tijd een koopovereenkomst tekent, kunt u nog gaan voor de huidige regels. U moet er rekening mee houden dat er de laatste 2 weken van het jaar, niet veel gewerkt wordt. Velen zijn vrij. Dus als u aanhoudt de helft van december, dan heeft u in ieder geval de ruimte en bent u op tijd om nog te profiteren van de oude regels 2012.

U bespaart niet maar een paar euro, maar duizenden. Een van de veilige mogelijkheden voor een hypotheek zou voor u een bankspaar product kunnen zijn. Bespreek met onze hypotheekadviseur deze optie of een andere mogelijkheid, die hij met zijn ervaring u kan adviseren.

Een doorstromer

Voor een doorstromer met een nieuwe hypotheek op zijn aangekochte woning gaat hetzelfde gelden. Het kan u veel geld schelen, als u nu nog gaat kiezen voor de regelgeving van dit jaar. Ook al heeft u uw oude woning nog niet verkocht, neem contact met ons op, laat u voorrekenen wat wel en niet verstandig is om te doen. Kom er niet pas in 2013 achter dat u het anders had moeten doen. Hetzelfde huis, maar dan met meer maandlasten, dat is toch niet wat u wilt.

Verbouwen

Kiest u ervoor te gaan verbouwen in plaats van te verhuizen. Over de verhoogde hypotheek, zullen ook de aflosverplichtingen gaan gelden. Aflossen is verstandig, maar er zijn, ook voor u, ander mogelijkheden om dat te doen.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!