Rentebedenktijd

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u kiezen voor een rentebedenktijd. Dit is een periode, aan het begin of aan het einde van uw rentevaste periode, waarin u de kans heeft om zonder extra kosten een rentevaste periode te kiezen. U kiest zelf wanneer een (nieuwe) rentevaste periode ingaat.

Rentebedenktijd vooraf

Over het algemeen komt rentebedenktijd vooraf, ook wel instapmogelijkheid genoemd, minder vaak voor dan rentebedenktijd achteraf (bij het vernieuwen/verlengen van een rentevaste periode). Een rentebedenktijd vooraf is vooral voordelig wanneer u verwacht dat de hypotheekrente binnenkort zal dalen. Het is dan natuurlijk zonde om een hogere rente te betalen, zeker als het een langere rentevaste periode betreft.

Kort gezegd sluit u een hypotheek af met een vaste rente, maar mocht die rente in een tijdsbestek van 1 of 2 jaar dalen, dan heeft u de mogelijkheid om uw hypotheek op dat moment vast te zetten voor de vooraf gekozen periode (meestal 5 of 10 jaar, maar dat kan ook langer zijn).

Rentebedenktijd achteraf

Bij een rentebedenktijd achteraf werkt het logischerwijs net andersom: uw rentevaste periode is afgelopen, maar u heeft nog 1 of 2 jaar de tijd (afhankelijk van de afspraken met uw hypotheekverstrekker) om te bepalen tegen welke rente en voor welke periode u uw hypotheek wilt vastleggen. Tot die tijd betaalt u nog steeds dezelfde rente als de jaren ervoor, u kunt het zien als een soort verlenging van uw hypotheek met de mogelijkheid om uw beslissing over de te varen koers uit te stellen.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een rentebedenktijd spreekt natuurlijk voor zich: door ervoor te kiezen de rente op z’n laagste punt vast te leggen voor een langere periode, spaart u veel geld uit.
Een nadeel is echter dat hypotheken met een rentebedenktijd, of dit nu vooraf of achteraf is, iets duurder zijn dan dezelfde hypotheek zonder de bedenktijd. Het is daarom verstandig de kosten en baten tegen elkaar af te wegen, uw hypotheekadviseur kan dit voor u berekenen.