Bandbreedte rente

Een hypotheekrente met een bandbreedte rente heeft als basis de hoogte van een variabele rente. Daar bovenop komt een bandbreedte (een marge) van een afgesproken rente. Als voorbeeld zou de basis bijvoorbeeld 4% rente kunnen zijn en de bandbreedte 2%. Dit betekent voor u, dat als de actuele rente tussen de 4% en de 6% blijft ( dus 4% plus de afgesproken bandbreedte van 2%), een eventuele verhoging niet aan u wordt doorberekend. Pas boven die 6% zal de bank u een verhoogde maandlast in rekening brengen.

Het verschil met een variabele hypotheekrente is dat bij deze variabele variant, renteschommelingen wel bij u in rekening worden gebracht. Wordt de hypotheekrente 7%, dan wordt uw maandlast de basis van 4% plus de rente die boven de 6% uitkomt, dus 1%. Uw nieuwe rente wordt dan: 4% + 1% = 5%.

Hoe moet ik die aanpassingen concreet zien?

Bij een bandbreedte hypotheekrente zullen eventuele aanpassingen per maand of per kwartaal zijn. Of u dan ook daadwerkelijk meer gaat betalen is afhankelijk van het feit of de nieuwe rente boven de bandbreedte uitkomt. Banken hebben voor zichzelf wel een veiligheid ingebouwd. De basisrente is vaak hoger dan bij een pure variabele rente of kortlopende vaste rente. Soms worden wel de verhogingen in rekening gebracht, maar niet de verlagingen, dat kan per bank verschillen. Laat u goed adviseren of deze bandbreedte rente iets voor u is. Onze erkende Hypotheekadviseur kan daarbij helpen.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten