Effectieve rente

In de effectieve rente, ook wel jaarlijks kostenpercentage (JKP) genoemd, zijn alle kosten verwerkt daadwerkelijk bij de hypothecaire lening komen kijken. De kosten van een hypothecaire lening bestaan namelijk niet alleen uit de nominale hypotheekrente die u moet betalen, maar bijvoorbeeld ook uit de afsluitprovisie en misschien nog betalingskosten of administratieve kosten. Daarnaast heeft ook het tijdstip van het betalen van de hypotheekrente invloed op de daadwerkelijke kosten. De nominale hypotheekrente, die vermeld wordt op uw hypotheekofferte of hypotheekakte, is een jaarlijks rentetarief, maar in de praktijk wordt de hypotheekrente in maandelijkse termijnen betaald.

Als u uw hypotheekrente aan het einde van het jaar in één keer zou betalen, dan zou de nominale rente de daadwerkelijke rentelast zijn en zou deze gelijk zijn aan de effectieve rente. Maar als u maandelijks betaalt, betaalt u de rente vooruit. Dit is eigenlijk nadelig voor u, omdat u dit geld bijvoorbeeld ook op een spaarrekening had kunnen zetten en daarmee rente over uw geld had ontvangen. De effectieve rente houdt rekening met deze verborgen kosten, alsmede de afsluitprovisie en eventuele andere directe kosten van de lening. Het is niet nodig om hier de berekening voor de effectieve rente te presenteren, want sinds januari 2007 is de Gedragscode Hypothecaire Financieringen van kracht, waarin is vastgelegd dat het vermelden van de effectieve rente verplicht is.

Omdat de effectieve rente rekening houdt met alle directe kosten, is dit een goed instrument om hypotheekoffertes met elkaar te vergelijken. Een nog beter instrument is de netto werkelijke rente.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten