Uit onderzoek van Rtl Nieuws is gebleken dat de kosten voor het vervroegd aflossen c.q. het oversluiten van uw hypotheek, behoorlijk hoog kunnen zijn bij bepaalde hypotheekverstrekkers. Triodos spant de kroon met maar liefst 500 euro advies- en administratiekosten.

Advieskosten hypotheek

Om partijdigheid en persoonlijk gewin tegen te gaan, is in 2013 het provisieverbod voor hypotheekadviseurs ingesteld. Dit betekent dat er een vast tarief voor zijn of haar advies in rekening wordt gebracht, ongeacht voor welke bank u kiest. In het verleden gaven banken soms hoge provisies, waardoor er soms twijfel over kon bestaan of het advies ook het beste voor de klant was.Sinds het provisieverbod is er echter een wildgroei aan extra kosten ontstaan, onder de noemer “administratiekosten”. Veel hypotheekverstrekkers kunnen de klant niet duidelijk maken waarom deze naast de toch al niet geringe advieskosten ook nog eens administatiekosten moet betalen, welke kunnen oplopen tot een paar honderd euro. CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil dan ook van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) weten welke tarieven acceptabel zijn.

Hoge kosten Triodos: “Wij zijn niet duur als je naar het geheel kijkt”

Bij Aegon betaalt u geen administratiekosten en hoeft u zelfs niet langs een adviseur om uw hypotheek te wijzigen. Ook Woonfonds heeft de administratiekosten afgeschaft en geeft zelfs aan het niet passend te vinden deze kosten in rekening te brengen, omdat er al advieskosten in rekening worden gebracht. Zeker met de geautomatiseerde systemen van tegenwoordig, zijn de daadwerkelijke administratiekosten te verwaarlozen.Opvallend genoeg rekent Triodos 375 euro administratiekosten, terwijl de (verplichte) advieskosten 125 euro bedragen. Waarom dit zo is, wordt niet echt duidelijk. Triodos-woordvoerder Thomas Steiner stelt: “We zijn heel transparant over onze kosten en we zijn niet duur als je naar het geheel kijkt.”

Hoe hoog zijn de wijzigingskosten bij andere banken?

ABN AMRO: 150 euro
ING: 225 euro
Rabobank: 250 euro
Triodos: 500 euro

Conclusie

Laat u niet verleiden tot een voorstel met alleen een scherpe rente, maar kijk zeker ook naar de overige voorwaarden en bepalingen. Vooral op de langere termijn kunt u duurder uit zijn als er bepaalde “addertjes onder het gras” zitten.Wilt u meer weten over de kosten die hypotheekverstrekkers in rekening brengen?
Bel met 0800-777 7779 of vul het invulformulier in voor een vrijblijvend advies van onze adviseurs, zij staan u graag te woord.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!