Woningcorporaties bieden tegenwoordig steeds vaker zeer aantrekkelijk geprijsde huizen aan voor de verkoop. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat er teveel onderhoud moet worden uitgevoerd om de woning nog rendabel te kunnen verhuren.

Voor u als starter is dit een mooie gelegenheid om uw eerste woning te kopen, al dient u dus wel rekening te houden met herstel- en onderhoudskosten. Meestal worden deze huizen “gestript” opgeleverd, dus zonder vloerbedekking e.d.

De Starters Renteregeling, een regeling waarbij de woningcorporatie 10 jaar lang 20% van de maandelijks te betalen hypotheekrente voorschiet, helpt u wellicht een eindje op weg als u niet zoveel spaargeld heeft of als u aan het begin van de hypotheek misschien nog niet zo’n hoog inkomen heeft, maar in de toekomst een hoger inkomen verwacht.

Voorwaarden

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Starters Renteregeling kunnen per woningcorporatie verschillen, maar een algemene voorwaarde is dat de regeling alleen af te sluiten is met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). U dient dus wel aan de voorwaarden voor NHG te voldoen.

Ook de hypotheekvorm is algemeen bepaald: de Starters Rente Regeling is per 1 januari 2013 gekoppeld aan een annuïteitenhypotheek, waarmee u in maximaal 30 jaar uw gehele hypotheek aflost.

De woningcorporatie zelf kan nog aanvullende voorwaarden stellen, bijvoorbeeld een minimaal of maximaal inkomen.

Hypotheek en voorschotten

De afspraken over terugbetaling van de voorschotten, die u van Social Finance leent, worden vastgelegd in een aparte, tweede hypotheekakte.

U hoeft de lening pas terug te betalen als u de woning verkoopt en uitsluitend als deze méér waard is geworden.

Het overige hypotheekdeel staat dus los van de Starters Renteregeling, hiervoor gelden de voorwaarden van de hypotheekverstrekker.

Fiscaal aftrekbaar

Ook de hypotheekrente aftrek steekt bij de Starters Renteregeling net iets ander in elkaar: 1,45% hiervan is niet fiscaal aftrekbaar, de rest wel.

Van het hypotheekgedeelte dat niet onder de regeling valt, is de rente volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting.