Als u een eigen woning heeft en hypotheekrente betaald, dan mag u die hypotheekrente van uw inkomen aftrekken. In de wet op de inkomstenbelasting van 2001 staat dat de rente voor een hypothecaire lening afgetrokken mag worden van het inkomen dat u heeft in box 1. U mag alleen aftrekken wat de eigenwoningschuld wordt genoemd. In de praktijk kan het zijn dat de hypotheekschuld die u heeft hoger is dan de eigenwoningschuld. Dit zou kunnen gebeuren als u voor uw hypotheek geld heeft geleend, maar dit niet heeft gebruikt voor verbetering of onderhoud van uw woning. Misschien heeft u er een auto of andere zaken van gekocht. Het deel dat u dan niet heeft gebruikt voor uw woning is niet aftrekbaar.

De eigenwoningreserve

Als u uw woning verkoopt voor een hoger bedrag dan de eigenwoningschuld die u heeft, dan is dat wat ze noemen eigenwoningreserve. Als bij u de hele woningschuld aftrekbaar was(dus geen deel van de hypotheek dat u voor andere zaken heeft gebruikt of bijgeleent voor andere dingen dan verbetering of onderhoud woning) dan is de genoemde eigenwoningreserve gelijk aan de overwaarde.

De bijleenregeling

Als u nu een nieuwe woning koopt, dan wordt u geacht de eigenwoningreserve te gebruiken in uw nieuwe woning. Doet u dit niet dan is dat deel van hypotheekrente niet aftrekbaar. Deze regeling is er sinds 2004.

De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor een eerste woning, dus niet als u daarnaast nog een vakantiewoning heeft of een andere tweede woning. Hypotheekrente is voor 30 jaar aftrekbaar. Voor 2001 was dit anders geregeld. Als u een woning heeft gekocht in 2002, dan is de hypotheekrente voor die woning aftrekbaar tot 2032. Als u daarna een huis koopt met een hogere hypotheek dan uw eerste huis. Dan is alleen voor het hogere deel de hypotheekrente opnieuw voor 30 jaar aftrekbaar.

De afschaffing van hypotheekrente is in de Nederlandse politiek, moeilijk bespreekbaar en ligt erg gevoelig, dat is te begrijpen. Bijna iedereen heeft zijn koopwoning gekocht met het belastingvoordeel als meetellend argument. Het zou voor velen een niet te dragen last zijn, als dit belastingvoordeel weg zou worden gesaneerd. De discussie hierover is nog niet ten einde en steekt regelmatig weer de kop op.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!