Vaste of variabele hypotheekrente

Altijd een lastige keuze bij het afsluiten van een hypotheek: neem ik een vaste of een variabele rente? Een vaste hypotheekrente betekent dat de rente vaststaat voor een vooraf bepaalde periode; dat kan 5, 10 of 15 jaar of soms nog langer zijn. De hoogte van uw hypotheekrente verandert deze vastgestelde periode niet. Bij een variabele rente kan het rentepercentage per maand of per kwartaal verschillen, afhankelijk van de situatie op de geldmarkt. Bij deze rentevariant kunnen uw maandlasten behoorlijk schommelen. De ene keer is dit gunstig voor u, de andere keer staat u misschien voor een onaangename verrassing.

Wat moet ik doen?

Houdt u van zekerheid en wilt u weten waar u elke maand aan toe bent, dan is een vaste rente de meest voor de hand liggende keuze. Kunt u schommelende maandlasten moeiteloos opvangen, dan zou een variabele rente interessant voor u kunnen zijn.

Een vaste hypotheekrente is bijna altijd hoger dan een variabele rente. Hoe langer u de rente wilt vastzetten, hoe hoger het rentepercentage zal zijn. De bank neemt immers een risico door het geld voor langere tijd tegen een bepaalde rente aan u uit te lenen, terwijl het nog niet bekend is hoe de rente zich in die periode zal ontwikkelen. Kort gezegd kan de bank er financieel bij in schieten. Door een hogere rente te vragen, wordt dit risico enigszins afgedekt.

Is er een beste keus?

Dat kunnen wij helaas niet voor u bepalen. U zult zelf de afweging moeten maken of u veel of juist weinig risico wilt (en kunt!) lopen. Een variabele rente is natuurlijk erg fijn als de rente tijdelijk behoorlijk laag is, maar als de rente weer gaat stijgen, kan het verschil in maandlasten ook snel oplopen. Daarom is het verstandig een soort van buffer achter de hand te hebben en in tijden van lage maandlasten flink te sparen en u niet rijk te rekenen.
Als u al wakker ligt van rood staan op uw rekening, is het waarschijnlijk verstandiger voor zekerheid en dus een vaste hypotheekrente te kiezen. Het belangrijkste is immers dat u geniet van uw woning!

Adviesgesprek

In een adviesgesprek met een van onze onafhankelijke en erkende hypotheekadviseurs, kunt u rustig onder het genot van een kopje koffie uw wensen kenbaar maken. Aan de hand van uw persoonlijke situatie en eventuele toekomstplannen (bijvoorbeeld het stichten van een gezin, parttime werken of misschien wel helemaal stoppen met werken), kan hij of zij een voorstel op maat voor uw maken. Aanpassingen in het voortraject zijn altijd mogelijk, mocht het voorstel van de adviseur nog niet helemaal naar uw zin zijn of mocht u toch voor een andere hypotheekvorm willen kiezen.