Overbruggingskrediet afsluiten

Wie tegen zijn of haar droomhuis aanloopt en al een koopwoning heeft, staat voor een lastige keuze: eerst de huidige woning verkopen en het risico lopen dat een ander er met het huis vandoor gaat of toch alvast het huis kopen en maar hopen dat het “oude” huis snel verkocht wordt?

Mocht u de gok in uw enthousiasme genomen hebben, dan zult u een financiële buffer moeten hebben voor het geval uw huis niet op tijd verkocht wordt (d.w.z. vóór de overdracht van uw nieuwe woning). Als u geen spaargeld heeft om de tijdelijke dubbele lasten op te vangen, kunt u een overbruggingskrediet aanvragen.

Wanneer kom ik voor een overbruggingskrediet in aanmerking?

Het overbruggingskrediet is een tijdelijke lening, met een rente die vaak iets lager ligt dan de “normale” hypotheek. U komt er uitsluitend voor in aanmerking als u overwaarde heeft op uw huidige woning, die u wilt gebruiken voor uw nieuwe woning. Zolang u uw huidige woning nog niet verkocht heeft, staat deze overwaarde nog “vast”, u kunt er dan nog niet over beschikken en komt dus geld tekort voor de nieuwe hypotheek. Voor het bedrag dat u tekort komt, sluit u daarom het overbruggingskrediet af.

U betaalt hiervoor een rente, die net als de overige hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is van de inkomstenbelasting, mits het bedrag volledig voor het huis gebruikt wordt (dus niet voor consumptieve goederen, bijvoorbeeld een nieuwe auto).

Waar kan ik een overbruggingskrediet aanvragen?

Een overbruggingskrediet vraagt u doorgaans aan bij de bank waar u uw nieuwe hypotheek afsluit. De looptijd kan variëren van 6 maanden tot enkele jaren en ook de voorwaarden zijn per bank verschillend.

Indien u uw huis na het aflopen van het overbruggingskrediet nog niet verkocht heeft, kunt u eventueel verlenging aanvragen, maar dit is niet altijd mogelijk en vaak ook erg duur. Het is dus verstandig het krediet ruim aan te houden qua looptijd.

Hoe werkt het?

Tijdens de overbruggingsperiode lopen er 3 leningen: een hypotheek op je nieuwe woning, een hypotheek op je oude woning en een overbruggingskrediet. Als je je oude woning verkocht hebt, los je zowel de oude hypotheek als het overbruggingskrediet af, waardoor alleen je nieuwe hypotheek nog overblijft en je met een schone lei kunt beginnen.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten

.