Uw oude woning tijdelijk verhuren (Leegstandswet)

Oorspronkelijk bedoeld om leegstaande huurwoningen die op de nominatie voor sloop of renovatie stonden, alsnog tijdelijk te verhuren, wordt de Leegstandswet vandaag de dag ook steeds meer gebruikt door woningbezitters, die hun oude woning nog niet verkocht hebben. Het gaat om een tijdelijk huurcontract met andere voorwaarden dan een gebruikelijk huurcontract, waarin de huurder huurbescherming geniet. Bij een huurcontract op basis van de Leegstandswet, vervallen de meeste rechten van de huurder, waardoor er geen problemen ontstaan (lees: de huurder wil het pand niet verlaten) als het huis alsnog verkocht wordt.

Tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet: welke voorwaarden zijn er?

Als uw huis niet binnen afzienbare tijd verkocht wordt, kunt u te maken krijgen met dubbele lasten. Om dit op te vangen, kunt u overwegen uw huis tijdelijk te verhuren tegen bepaalde voorwaarden. De Leegstandswet houdt meer rekening met de verkoper (en dus verhuurder) dan met de huurder, die beperkte huurrechten heeft met een dergelijk contract. U tekent hier beide voor, dus achteraf kan de huurder zich niet op de gebruikelijke rechten beroepen.

Naast het vragen van toestemming aan uw bank, c.q. hypotheekverstrekker, dient u ook een vergunning aan te vragen bij uw gemeente. De kosten hiervoor zijn per gemeente verschillend, maar kunnen oplopen tot een paar honderd euro. Vraagt u geen vergunning aan, dan kunt u zich later niet op de Leegstandswet beroepen. Dit is een landelijke wet, gemeentes mogen dus niet hun eigen regels bepalen.

Per 1 juli 2013 is er een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd, o.a. de geldigheid van de vergunning. De vergunning is nu 5 jaar geldig i.p.v. 2 jaar.

Andere zaken die van belang zijn:

  • De verhuurder mag zelf de huurprijs bepalen
  • De huurovereenkomst wordt voor tenminste 6 maanden aangegaan
  • De opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal 3 maanden, voor de huurder is dit maximaal 1 maand
  • De woning dient in de 12 maanden voor leegstand (al dan niet gedeeltelijk) bewoond te zijn geweest door de eigenaar
  • De woning dient in de 10 voorafgaande jaren voor leegstand niet langer dan 3 jaar verhuurd te zijn geweest
  • Een woning die voor sloop of renovatie bestemd is, mag ook op basis van de Leegstandswet (tijdelijk) verhuurd worden
  • De huurovereenkomst stopt automatisch als de vergunning verlopen is

Waar moet u verder rekening mee houden?

Uiteraard moet de woning goed verzekerd zijn. Een inboedelverzekering is niet nodig als u geen roerende zaken achterlaat, maar een opstal- en glasverzekering zijn zeker verstandig om te laten doorlopen. Uw huurder heeft deze verzekeringen misschien niet afgesloten, dus in geval van schade draait u als eigenaar volledig voor de kosten op, mocht er iets mis gaan.

Voor gebruik van gas, water en licht raden wij u aan dit door de huurder zelf te laten regelen en betalen, een huurprijs inclusief deze kosten is niet verstandig, omdat u het gebruik van uw huurder dan niet in de hand heeft. Misschien zet hij of zij de thermostaat wel elke dag op 25 graden, dat kan u een fikse energierekening opleveren!

Tot slot is het zeker verstandig een oogje in het zeil te houden en af en toe bij de huurder langs te gaan. Bespreek dit van tevoren, want een huurder kan uw bezichtigingen al dan niet moedwillig belemmeren door de woning niet goed schoon te houden of te verwaarlozen. Neem in het huurcontract ook de bepaling op dat er niets aan het huis gewijzigd mag worden, dus geen paarse muren of roze kozijnen! Als u niet wilt dat er in huis gerookt wordt of als u geen huisdieren in uw woning wenst, kunt u dat ook in het contract opnemen. Al deze zaken zijn voor u van groot belang, want u wilt uiteindelijk natuurlijk wel uw woning verkopen.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten