Wanneer is hypotheek oversluiten verstandig?

Als u alle voors en tegens van oversluiten helder in kaart heeft, is het tijd om een keuze te maken: wel of niet oversluiten? En als u besluit over te sluiten, hoe lang zet u de rente dan vast en tegen welke voorwaarden?

Hypotheekadvies

Zeker als er zaken gewijzigd zijn die van invloed kunnen zijn op uw hypotheek, is het verstandig een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Hij of zij kan u een uitgebreid advies geven over de te nemen stappen en een berekening maken die is toegespitst op uw situatie. Naast het betalen van uw vaste lasten, wilt u immers ook nog gewoon leuke dingen kunnen blijven doen, zoals een dagje uit of een vakantie.

Waar moet u rekening mee houden bij oversluiten?

Als u besluit uw hypotheek over te sluiten, zal uw oude hypotheek afgelost worden en zal er een compleet nieuwe hypotheek worden afgesloten. U zult dus ook weer te maken krijgen met de notaris en de daarbij horende kosten. Ook het afsluiten van de hypotheek zelf kost geld, u betaalt daar afsluitkosten voor.

Naast de kosten (boeterente en overige kosten) die erbij komen kijken, zult u ook administratief het een en ander moeten regelen. U zult opnieuw uw loonstrook moeten inleveren en alle andere zaken die van belang zijn (in geval van echtscheiding bijvoorbeeld het echtscheidingsconvenant). Dit vergt enige discipline, de hypotheekadviseur heeft deze gegevens nodig om een goede berekening te kunnen maken.

Wat kunt u zelf doen?

Voordat u een hypotheekadviseur in de arm neemt, is het verstandig alvast alle zaken die van belang zijn, overzichtelijk in een map te bewaren. Dit klinkt eenvoudig en dat is het eigenlijk ook!

Voor uzelf heeft u dan ook een overzicht van alle benodigde paperassen, want daar komt u nu eenmaal niet onderuit.

Bewaar uw loongegevens, belastingpapieren en huidige hypotheekgegevens (de hypotheekakte, maar ook de eigendomsakte van uw huidige woning) bij elkaar, dat maakt een berekening op maat een stuk gemakkelijker.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten

.