Wat betekent mijn overwaarde voor de nieuwe hypotheek?

Zo werkt overwaarde

Heb je momenteel een makelaar ingezet om jouw woning te verkopen en heb je een overwaarde? Wanneer er sprake is van een overwaarde op een woning, dan kan dit zeker gunstig zijn bij een nieuwe hypotheek. Ook zijn er andere manieren om van overwaarde te profiteren. In dit artikel vertellen wij wat overwaarde is en hoe je hiervan kunt profiteren op o.a. de nieuwe hypotheek. Lees snel verder voor meer informatie en ontdek welke positieve effecten een overwaarde op je koophuis voor jou heeft.

Wat is overwaarde?

Ga je je huis verkopen en is er sprake van overwaarde? Overwaarde betekent ook wel dat de verkoopprijs van je woning hoger is dan de hypotheek die er nog rest. De stijgende prijzen op de woningmarkt hebben ervoor gezorgd dat veel mensen een overwaarde op hun woning hebben.

Koop je een nieuwe woning? Dan leen je minder

Als je wilt gaan verhuizen, heeft de overwaarde van je huidige woning zeker een positieve invloed op de nieuwe hypotheek. Je gebruikt de winst van je vorige woning namelijk om een nieuwe woning te kopen, waardoor je minder hypotheek nodig hebt en dus ook een lager rentepercentage hebt. Hierdoor zal je lagere maandlasten hebben en heb je meer geld over om uit te geven aan spullen voor je woning, een verbouwing of andere zaken. Gebruik je een deel van de overwaarde niet voor de nieuwe woning, dan is een deel van de rente op de nieuwe hypotheeklening niet aftrekbaar.

Lenen voor een verbouwing wordt eenvoudiger

Misschien ben je niet van plan om te verhuizen en voor een nieuwe hypotheek te gaan. In dat geval kun je de overwaarde op je woning ook inzetten voor een verbouwing. Je kunt namelijk extra lenen voor de verbouwing van je woning. Ook kun je de waarde van je woning met sommige verbouwingen nog hoger maken. Denk bijvoorbeeld aan isolatie of het plaatsen van een dakkapel.

Je krijgt rentekorting op je huidige hypotheek

Je kunt wanneer je niet wilt verhuizen ook op een andere manier van je overwaarde profiteren. Het is namelijk mogelijk om in aanmerking te komen voor een rentekorting daar het risico voor de bank een stuk lager is. Je hypotheekschuld is namelijk een stuk kleiner in vergelijking met je woningwaarde.

Zoals je kunt lezen, heb je dan ook veel voordelen als je een overwaarde op jouw koophuis hebt.

Deze website maakt gebruik van cookies

Door op “Alles toestaan” te klikken gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat voor het verbeteren van websitenavigatie, het analyseren van websitegebruik en om ons te helpen bij onze marketingprojecten

.