Wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten, dient u er rekening mee te houden dat dit van invloed is op uw belastingaangifte. De kosten voor het oversluiten van uw hypotheek (o.a. boeterente, taxatiekosten, notariskosten, enzovoorts) zijn in principe fiscaal aftrekbaar, maar er zijn uitzonderingen! Hieronder hebben we voor u op een rijtje gezet welke oversluitkosten niet fiscaal aftrekbaar zijn.

1. De boeterente, wanneer deze wordt meegefinancierd in de nieuwe hypotheek

De boeterente van uw oude hypotheek is eenmalig fiscaal aftrekbaar. Maar wanneer u ervoor kiest dit bedrag mee te financieren in uw nieuwe hypotheek, dan is de rente die u over de maandelijkse termijnen voor het terugbetalen van de boeterente betaalt niet aftrekbaar! Mocht u de mogelijkheid hebben, dan kunt u deze boeterente dus beter zelf betalen, in plaats van het bedrag te lenen.

2. De hypotheekrente als de hypotheekschuld in box 3 valt

De rente over uw oude hypotheek is fiscaal aftrekbaar, TENZIJ uw hypotheekschuld in box 3 valt. Dan is deze kostenpost niet aftrekbaar.

Uw hypotheekschuld valt in box 3 wanneer deze niet in box 1 te plaatsen is, bijvoorbeeld als u een 2e (vakantie) woning bezit of inkomen uit sparen en/of beleggen heeft.

De belastingheffing wordt berekend door de waarde van uw bezittingen min uw schulden. De verschuldigde rente die uit de berekening voortkomt is niet fiscaal aftrekbaar.

3. De rente over de overwaarde wanneer deze niet wordt gebruikt als investering in de nieuwe woning

De bijleenregeling bepaalt dat de eventuele overwaarde van uw oude woning gebruikt moet worden voor de aanschaf van uw nieuwe woning. Wanneer u dit niet doet, dan is de rente over dat bedrag niet meer aftrekbaar.

Maak direct een afspraak voor meer informatie!